Hur verksamt är handsprit mot pandemi?

Det finns olika typer av virus. Det nya Coronaviruset har ett speciellt hölje. Då kan vi utrota det lättare. Är det rätt läge att använda handsprit för att neutralisera viruset eller kan det finnas effektivare desinfektionsmetoder?

desinfektion

När en pandemi sveper fram över världen är det viktigt att förstå vad det rör sig om för virus eller bakterie. Många ser detta som en ursäkt för att ha en god hygien för stunden. Hygienfaktorn spelar en stor roll för din förmåga att stå emot sjukdomar.

Är handsprit det bästa alternativet?

De festa tror fortfarande att handsprit är det bästa alternativet. Det är enkelt. Virus omges oftast av ett hölje som tvål kan angripa. Oftast räcker det med att använda vanlig tvål och vatten.

Det står klart att regelbunden handtvätt är bättre än regelbunden användning av handsprit. Det är möjligt att handspriten kan bryta ned vissa delar av coronaviruset. Metoden har dock sina brister och det finns bättre alternativ att använda sig av.

Du får inte bättre effekt med handsprit. Kritiken mot handspriten har varit stor i många år.

Köp alkoholfri handdesinfektion

Ibland kan handsprit överraska på ett negativt sätt. Du måste gnugga för att få bäst effekt. Om du inte gör det finns risken för att handspriten inte alls blir antibakteriell som förväntat.

Kanske kan en antibakteriell tvål vara bättre. Välj rätt desinfektion för att få ett bra virusskydd

Många tror fortfarande att handsprit är det bästa valet om man vill ha en bra desinfektion. Du ska inte tro att all ytdesinfektion fungerar på samma sätt. Vid en pandemi som den coronaviruset har orsakat är det viktigare än någonsin att vara medveten om vad som fungerar som virusskydd.

Ta inte lätt på desinfektion

Du måste använda dig av desinfektion hela tiden. Tvätta alltid händerna när du går på toaletten. På så sätt får du ett virusskydd på köpet.

coronavirus

När du tvättar händerna så håller du bakterier och virus borta. En vanlig uppfattning är att man bara behöver tvätta händerna om man tagit i något. Glöm inte bort att du ändå rör vid ytor inne på toaletten.

Du måste göra vad du kan för att få ett bra virusskydd

Inledningsvis trodde många att coronaviruset var influensa. Italien drabbades mycket hårt och har hittills haft fler dödsfall än Sverige.

I dessa allvarlig fall hjälper det knappast med antibakteriell tvål. Nu finns antibakteriell spray att köpa i handeln. En enkel väg till ett bra virusskydd.

Se till att du bara använder dig av säkra och beprövade produkter

Nöjer du dig med att köpa apotekets handsprit? desinfektion spray Men det här är inte helt sant. Handsprit kan inte döda alla virus. Det är lätt att vaggas in i en falsk trygghet gällande virusskydd.

Det handlar inte bara om att bli fri från virus. Om du väljer handsprit med alkohol så kan det torka ut dina händer och göra dig mer känslig för virus. Det kan vi inte rekommendera. Särskilt inte om du ska applicera ofta.

Vattenbaserad antibakteriell handdesinfektion kan vara minst lika bra som andra preparat. Smittstopp och Forte handdesinfektion finns på nätet även när andra tillverkare har slut. Använd det på händerna.

Du kan spraya grönsaker med kolloidalt silver och ändå äta dem när sprayen har torkat. Spraya på produkten och undvik att ha dem i karantän.

Bra desinfektion är användbart även i mer normala tider. Den kan behövas då och då.
Vi vet ju av vana att man måste gnida in med tvål och då blir den mycket effektivare att använda. Om du vill ha ett smidigt alternativ så kan du använda antibakteriella sprayer.

Då är det dags att börja vara noggrann!

Vänta inte tills du har influensa. Om du redan har vanan inne för att tvätta händerna så är det ingen fara.

Du behöver inte använda handsprit för att bli av med virus. Använd tvål, spray eller alkoholfri handsprit vid en pandemi.

Var skonsam mot dina händer

Om du använder alkohol på händerna så slits de mycket. Då kan du få sår på huden. Det är inte särskilt behagligt.

Öppna sår är virusets bästa vän. Fundera på det nästa gång du ska använda handsprit mot pandemi. Många väljer istället att prova Smittstopp, Forte och Pandemstop. Dessa medel återfuktar huden så att den inte torkar ut.